Feyenoord neemt een behoorlijk risico met komst type Luuk de Jong | OneFootball

Feyenoord neemt een behoorlijk risico met komst type Luuk de Jong | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·12 June 2024

Feyenoord neemt een behoorlijk risico met komst type Luuk de Jong

Article image:Feyenoord neemt een behoorlijk risico met komst type Luuk de Jong
Article image:Feyenoord neemt een behoorlijk risico met komst type Luuk de Jong

© IMAGO

Julián Carranza gaat vermoedelijk de nieuwe spits van Feyenoord worden. De 24-jarige spits moet de overstap gaan maken van Philadelphia Union naar De Kuip en zou zelf maar al te graag de stap naar Europa willen maken. Met de komst van Carranza haalt Feyenoord een type Luuk de Jong in huis, blijkt uit data van SciSports.


OneFootball Videos


De clubs werken momenteel de laatste details van de overeenkomst uit. Het is niet bekend wat de Amerikaanse club wil ontvangen voor Carranza, die tot eind 2024 vastligt. Zijn Estimated Transfer Value (ETV) wordt geschat op 2,8 miljoen euro, nadat hij in 2022 voor nog geen halve ton werd overgenomen van Inter Miami.

Bij Philadelphia vond de voormalig jeugdinternational zijn draai en dit seizoen wist hij in vijftien duels tien keer het net te vinden. De afgelopen twee wedstrijden, tegen Toronto FC en CF Montréal, zat Carranza al niet meer bij de selectie van de club uit de stad Chester. Hierdoor klonken de geruchten over een mogelijk vertrek van Carranza steeds luider in de Verenigde Staten.

Bij Feyenoord sorteert men met de komst van de aanvaller waarschijnlijk voor op het vertrek van Santiago Giménez. De Mexicaan staat, ondanks een mindere tweede seizoenshelft, in de belangstelling van meerdere Europese topclubs. Maar is Carranza eigenlijk wel de ideale opvolger van Giménez of juist een compleet ander type spits?

Data van SciSports tonen aan dat Carranza de meeste vergelijkingen vertoont met De Jong van PSV. Beide spitsen worden omschreven als een poacher die diep op de helft van de tegenstander spelen. Belangrijkste overeenkomst tussen beide spitsen is de kopkwaliteiten. Carranza behoort tot een van de beste aanvallende koppers in de MLS dit seizoen. Dat terwijl de Argentijn met een lengte van 1.82 meter relatief aan de kleine kant is voor een spits.

UITGELICHT

Een poacher is voornamelijk betrokken bij aanvallende acties in het strafschopgebied. Dit type speler ontvangt en schiet graag in de zestien, en is sterk in het afmaken vanuit voorzetten vanaf de flanken. Een poacher staat niet bekend om het creëren van kansen of betrokkenheid bij verdedigende acties zoals druk zetten of het maken van tackles, overtredingen of aangaan van duels.

Voorbeelden: Harry Kane, Tammy Abraham en Victor Osimhen

Carranza of toch Giménez?

Het is voor Feyenoord vooral van belang of Carranza voldoende kwaliteiten heeft om op termijn Giménez op te volgen als eerste keuze in de spits. Kijkend naar de harde cijfers, valt op dat Carranza dit seizoen gemiddeld genomen 0,66 doelpunt per wedstrijd maakt. Giménez, die in totaal 26 doelpunten maakte, heeft een gemiddelde van 0,63 doelpunt per gespeelde wedstrijd. In dat opzicht zijn er weinig verschillen te ontdekken tussen Carranza en Giménez.

Toch is het opvallend dat Carranza in dienst van Philadelphia Union veel minder vaak op doel schiet dan Giménez afgelopen seizoen bij Feyenoord deed. De Mexicaan werd zodoende vaker in stelling gebracht dan zijn mogelijke nieuwe concurrent. Krijgt Carranza dezelfde aantal voorzetten of kansen als Giménez bij Feyenoord, is de kans groot dat hij ook meer tot scoren zal komen.

Om het niveau van beide spitsen met elkaar te vergelijken, biedt de Skill van FootballTransfers uitkomst. De data laat zien dat Carranza met een Skill van 62,6 op dit moment behoorlijk het onderspit moet delven ten opzichte van Giménez, die een Skill heeft van 70,3. De Mexicaan van Feyenoord wordt hoger ingeschat, mede door zijn prestaties in de Champions League en zijn interlands voor zijn land. Dat terwijl Carranza bij lange na niet in de buurt komt van een oproep voor het Argentijnse elftal. Carranza beschikt dan ook over een Potential van 67,0, waarmee hij nimmer in de buurt zal komen van het niveau van Giménez.

De ontwikkelling van Julián Carranza en Santiago Giménez in Skill.

Is Carranza de ideale opvolger van Giménez? Daar lijkt het niet op. Hoewel de spits over uitzonderlijke kwaliteiten beschikt en een neusje voor de goal heeft, is het simpelweg een ander type aanvaller dan Giménez. Belangrijkste is misschien wel het feit dat Carranza qua Skill niet in de buurt komt van het gemiddelde van de Mexicaan. Wil Feyenoord een spits die Champions League-waardig is, zal de club verder moeten zoeken.

View publisher imprint