CL-tegenstanders onder de loep: SL Benfica en Bayer Leverkusen | OneFootball

FR12.nl

·31 August 2024

CL-tegenstanders onder de loep: SL Benfica en Bayer Leverkusen

Article image:CL-tegenstanders onder de loep: SL Benfica en Bayer Leverkusen

In september begint voor Feyenoord het avontuur in de Champions League en daarbij zijn de Rotterdammers gekoppeld aan erg zware tegenstanders. Volgens diverse statistieken heeft Feyenoord zelfs één van de lastigste speelschema's van het hele toernooi, maar wat kunnen we precies verwachten? FR12.nl zet alles op een rij met vandaag de tegenstanders afkomstig uit pot 2: SL Benfica en Bayer Leverkusen.

SL Benfica

Na de recente ontmoeting met de club uit Lissabon is er wellicht geen introductie meer nodig. Feyenoord en SL Benfica namen het op 28 juli nog tegen elkaar op in de strijd om de Eusebio Cup, maar de Rotterdammers maakten hier geen schijn van kans. Al na twintig minuten spelen stonden de Portugezen op een 4-0 voorsprong, om vervolgens in de laatste minuut nog een laatste doelpunt te maken waardoor de stand eindigde op 5-0.

Zoals Benfica al jaren doet heeft de club ook deze transferwindow weer voor veel geld verkocht. João Neves vertrok naar PSG (60 miljoen euro), David Neres ging naar SSC Napoli (28 miljoen euro) en Morato maakte de transfer naar Nottingham Forest voor 15 miljoen euro. Van dat geld werd Vangelis Pavlidis gehaald als nieuwe aanvalsleider en ook Benjamín Rollheiser, Jan Niklas Beste en Álvaro Carreras kwamen naar Portugal.

Uiteraard spelen bij Benfica ook nog Orkun Kökcü en Fredrik Aursnes. Terwijl de Noor van enorm belangrijke waarde is op de flanken in het elftal van Roger Schmidt, had Kökcü lange tijd moeite om een basisplaats te veroveren in het elftal. Terwijl hij de eerste wedstrijden van het seizoen ook nog op de bank begon, kon hij de laatste twee wedstrijden wel in de basis beginnen. De international van Turkije was dit seizoen al belangrijk met één doelpunt en één assist.

SL Benfica is absoluut niet foutloos begonnen aan het seizoen. De club staat momenteel op de vijfde plaats in de competitie met nog een wedstrijd meer gespeeld dan de meeste ploegen. Van de eerste vier wedstrijden werd er alleen gewonnen van Casa Pia en Estrela Amadora. Tegen Moreirense werd gelijkgespeeld, terwijl het duel tegen Famalicão met 2-0 werd verloren.

Analist Pieter Zwart omschrijft de Portugezen in gesprek met RTV Rijnmond: "In theorie is het wel een tegenstander waartegen wat te halen valt. Je weet hoe Roger Schmidt druk zet met zijn ploegen en als het je lukt om daar onderuit te spelen, dat er dan ruimtes liggen. Dat was ook bij die oefennederlaag het geval. Toen speelde Feyenoord het niet goed uit, als je dat nu wel doet dan liggen er toch wel degelijk kansen tegen dit Benfica. Al zouden die thuis groter zijn geweest dan uit."

Bayer Leverkusen

Absoluut niet de minste tegenstander in het speelschema van Feyenoord. Zoals de meeste voetbalfans wel weten werd Bayer Leverkusen vorig seizoen kampioen van Duitsland en verloor de ploeg geen enkele wedstrijd. Pas in de finale van de Europa League werd de eerste wedstrijd van het seizoen verloren tegen Atalanta, een ploeg die eveneens het gewenste 3-4-3 systeem van Brian Priske tot in de perfectie kan uitvoeren. Ook dit seizoen is de ploeg van Xabi Alonso weer op dezelfde manier begonnen.

De eerste wedstrijd van de competitie trok Bayer Leverkusen pas na elf minuten blessuretijd over de streep, zoals de ploeg vorig seizoen talloze keren wist te doen. De NOS deed aan het einde van vorig seizoen een onderzoek en kwam uit op een totaal van vijftien wedstrijden dat 'de koning van de slotfase' één of meerdere doelpunten wist te scoren in de laatste minuten van de wedstrijd. Voor Feyenoord is het dus in ieder geval een signaal om tot het laatste moment scherp te blijven, al zullen alle tegenstanders van Leverkusen dat in gedachte hebben.

"Bayer Leverkusen heeft met Xabi Alonso een hele jonge trainer, die beïnvloed is door toptrainers van José Mourinho tot Pep Guardiola en alles wat daar tussen zit", vertelt Zwart. "Hij heeft die ploeg naar zijn hand gezet en speelt met 3-4-3 formatie. Dat werkt daar heel geweldig, dat systeem hoeft zeker niet defensief te zijn, maar kan ook heel aanvallend."

Alonso zal opgelucht terugkijken op afgelopen transferwindow. Nadat hij zelf besloot om te blijven en met zijn club de Champions League in te gaan, bleven eigenlijk ook al zijn sterkhouders. Alleen Adam Hlozek, die vorig seizoen zeven doelpunten scoorde en vijf assists gaf, vertrok voor zo'n achttien miljoen euro. Verder is de selectie nog bij elkaar gebleven met Florian Wirtz, Edmond Tapsoba, Victor Boniface, Exequiel Palacios en Jeremie Frimpong als absolute uitblinkers.

Danko Lazovic tijdens een oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen in 2005. 2-4 winst voor de Duitsers.