Ajax maakt jaarcijfers bekend: club lijdt fiks miljoenenverlies | OneFootball

Ajax maakt jaarcijfers bekend: club lijdt fiks miljoenenverlies | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·26 September 2024

Ajax maakt jaarcijfers bekend: club lijdt fiks miljoenenverlies

Article image:Ajax maakt jaarcijfers bekend: club lijdt fiks miljoenenverlies
Article image:Ajax maakt jaarcijfers bekend: club lijdt fiks miljoenenverlies

© IMAGO

Ajax heeft over het boekjaar 2023/24 een verlies van 9.8 miljoen euro geboekt, ten opzichte van 39 miljoen euro winst vorig boekjaar. De daling van 48.8 miljoen euro ten opzichte van 2022/23 is voornamelijk het gevolg van lagere Europese premies en een lager resultaat uit transfers, zo meldt de club uit Amsterdam donderdag. Na verwerking van het negatieve resultaat van 9,8 miljoen euro bedraagt het eigen vermogen 226.4 miljoen.


OneFootball Videos


De financiële malaise bij Ajax is vooral ontstaan door het missen van Champions League-voetbal. Ajax kwam in de groepsfase van de Europa League niet verder dan de derde plaats, waarna de club in achtste finale van de Conference League werd uitgeschakeld door Aston Villa.

Ook beleefde Ajax geen spetterend jaar op transfergebied. “Het resultaat uit transfers van spelers bedraagt 81.5 miljoen euro, met name gedreven door transfers van Mohammed Kudus en Edson Álvarez naar West Ham United en Jurriën Timber naar Arsenal. Na afschrijvingen op vergoedingssommen bedraagt het transferresultaat 31.3 miljoen euro.”

Ajax meldt ook dat de netto-omzet met 23 procent daalde naar 152 miljoen. Dit komt mede door de lagere Europese premies en minder omzet van merchandise. De sportieve en financiële malaise bij Ajax eiste eerder deze maand een nieuw slachtoffer. Financieel directeur Susan Lenderink verlaat de Johan Cruijff ArenA, nadat eerder ook rvc-voorzitter Pier Eringa, algemeen directeur ad-interim Jan van Halst, chief sports officer Maurits Hendriks en directeur voetbalzaken Sven Mislintat vertrokken.

De geldzorgen van Ajax zijn nog niet voorbij. De Amsterdammers verwachten ook dit seizoen rode cijfers te schrijven, ondanks dat de nieuwe technisch directeur Alex Kroes fors bezuinigde op de salarissen en voor zo'n 57 miljoen euro aan spelers verkocht. “Ajax verwacht voor het seizoen 2024/25 een negatief resultaat na belastingen. Dit wordt veroorzaakt door het huidige kostenniveau in relatie tot deelname aan de UEFA Europa League enerzijds en het tot nu toe gerealiseerde transferresultaat anderzijds”, zo schrijft de club.

In het jaarverslag wordt nog eens bevestigd dat Ajax twintig miljoen euro bij een bank heeft geleend om alle rekeningen te kunnen betalen. Door de slechte financiële resultaten had Ajax anders te weinig geld op de rekening te staan. Uit de jaarrekening valt verder op te maken dat directeur Maurits Hendriks 312.500 euro meekreeg bij zijn vertrek in maart van dit jaar. Hendriks had toen nog een contract voor zes maanden in de Johan Cruijff ArenA.

View publisher imprint