Ajax kan vertrek Berghuis opvangen met gevoelige transfer ex-Feyenoorder | OneFootball

Ajax kan vertrek Berghuis opvangen met gevoelige transfer ex-Feyenoorder | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·15 May 2024

Ajax kan vertrek Berghuis opvangen met gevoelige transfer ex-Feyenoorder

Article image:Ajax kan vertrek Berghuis opvangen met gevoelige transfer ex-Feyenoorder
Article image:Ajax kan vertrek Berghuis opvangen met gevoelige transfer ex-Feyenoorder
Article image:Ajax kan vertrek Berghuis opvangen met gevoelige transfer ex-Feyenoorder

© IMAGO

Er wacht de clubleiding van Ajax komende zomer de zware klus om de selectie weer van voldoende kwaliteit te voorzien. Een van de plekken in het elftal die dringend versterkt moet worden, is de rechtsbuitenpositie en dit kunnen de Amsterdammers doen middels een pikante transfer. Reiss Nelson, die in het seizoen 2021/22 door Arsenal werd verhuurd aan Feyenoord, mag komende zomer vertrekken bij de Engelse topclub en blijkt volgens de data van SciSports een geschikte aanwinst voor Ajax.


OneFootball Videos


Ajax was dit seizoen, onder diverse coaches, zoekende qua formatie en opstelling. Dit had onder meer te maken met het feit dat er geen échte rechtsbuiten rondliep bij de Amsterdamse club. Steven Berghuis werd het meest gebruikt op rechtervleugel, maar hij was twee maanden geblesseerd. Tijdens zijn afwezigheid werden onder anderen Chuba Akpom, Kristian Hlynsson en Mika Godts gebruikt als rechtsbuiten en daarnaast stapte John van 't Schip ook meerdere duels af van de traditionele 4-3-3, waardoor Ajax officieel zonder rechtsbuiten speelde.

Naast de magere bezetting rechts voorin, moet Ajax komende zomer ook rekening houden met een vertrek van Berghuis, wiens contract volgend jaar afloopt in Amsterdam. De 32-jarige buitenspeler annex aanvallende middenvelder werd in verband gebracht met een transfer naar Besiktas, maar dit werd ontkracht door zijn zaakwaarnemer Guido Albers. Desondanks is er veel onduidelijkheid over de toekomst van Berghuis bij Ajax.

Reiss Nelson kan probleem op rechtsbuitenpositie bij Ajax oplossen

De clubleiding van Ajax zal mede daarom komende zomer ongetwijfeld op zoek gaan naar een aanwinst voor de plek rechts voorin. Hierbij krijgen de Amsterdammers de kans om Nelson los te weken. De 24-jarige aanvaller mag volgens Engelse media komende zomer vertrekken, nadat hij eerder vorig jaar zijn handtekening zette onder een nieuw contract. Hierdoor ligt hij nog tot medio 2027 vast, waarbij er nog een optie is om deze verbintenis met een jaar te verlengen.

Volgens de Career Advice Tool van SciSports blijkt Nelson een goede versterking voor de voorhoede van Ajax. De voormalig Engels jeugdinternational heeft een Club Fit van 74 met de Amsterdammers en lijkt perfect te passen in het spelsysteem wat gehanteerd wordt in de Johan Cruijff ArenA. Daarnaast heeft Nelson bij Ajax ook voldoende uitzicht op speeltijd. De overstap naar Amsterdam is alleen voor zijn ontwikkeling niet de beste keuze.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

Het is momenteel niet bekend welke vraagprijs Arsenal hanteert voor Nelson. In maart brachten Engelse media naar buiten dat the Gunners liefst 30 tot 35 miljoen euro zouden willen ontvangen bij het vertrek van de rechtsbuiten. Volgens het algoritme van FootballTransfers vertegenwoordigt Nelson echter een Estimated Transfer Value (ETV) van 8,4 miljoen euro.

Een overstap van Arsenal naar Ajax is voor Nelson een gevoelige, aangezien de dribbelaar twee jaar geleden nog met Feyenoord in de finale van de Conference League stond. Hij werd destijds door de Rotterdammers gehuurd van de Engelse topclub en kwam in totaal 32 wedstrijden in actie onder Arne Slot. Hierin was hij vier keer trefzeker en daarnaast goed voor zeven assists. Nelson moest tien duels aan zich voorbij laten gaan vanwege blessureleed.

Het is niet vreemd dat Arsenal afscheid wil nemen van Nelson. Dit seizoen speelde het jeugdproduct van de huidige nummer twee van Engeland een minimale rol onder trainer Mikel Arteta. Hij kwam slechts 639 minuten, verdeeld over 23 duels in actie, en kreeg slechts vijf keer het vertrouwen in de basis van de Spaanse oefenmeester. Nelson was in totaal goed voor één doelpunt en twee assists. De laatste negen wedstrijden zat hij slechts drie keer, zonder in te mogen vallen, bij de wedstrijdselectie.

View publisher imprint