Steven Bergwijn en drie andere routiniers vertrekken mogelijk bij Ajax | OneFootball

Steven Bergwijn en drie andere routiniers vertrekken mogelijk bij Ajax | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·21. Mai 2024

Steven Bergwijn en drie andere routiniers vertrekken mogelijk bij Ajax

Artikelbild:Steven Bergwijn en drie andere routiniers vertrekken mogelijk bij Ajax
Artikelbild:Steven Bergwijn en drie andere routiniers vertrekken mogelijk bij Ajax

© IMAGO

Ajax staat mogelijk voor een leegloop, schrijft het Algemeen Dagblad. De selectie van de Amsterdamse club moet, onder leiding van Alex Kroes, John van 't Schip en de binnenkort aan te stellen Francesco Farioli, grondig gerenoveerd worden. De club is financieel echter niet bij machte om flink te investeren zonder eerst spelers te moeten verkopen.


OneFootball Videos


"Kroes is zich, bij zijn entree als algemeen directeur en toen hij na zijn schorsing technische baas werd, een hoedje geschrokken", schrijft journalist Johan Inan. "Niet alleen van het vele werk dat hij aan de organisatie heeft, maar meer nog van het budget waarmee hij Ajax weer hoogtijdagen moet bezorgen. Dat de balans in de selectie hevig is ontwricht, wist hij, maar wat Kroes inmiddels ook heeft ondervonden: hij kan in tegenstelling tot en juist door zijn voorgangers, niet even voor honderd miljoen euro Ajax weer van nieuwe leiders en smaakmakers voorzien."

Artikelbild:Steven Bergwijn en drie andere routiniers vertrekken mogelijk bij Ajax

© IMAGO - Steven Bergwijn en Steven Berghuis vertrekken mogelijk allebei deze zomer.

Ajax wil komende zomer, net als vorig jaar, eerst verkopen voordat er nieuwe spelers binnengehaald kunnen worden. "Probleem is echter dat wederom voor veel moet worden verkocht, maar een veel kleiner percentage van de transferinkomsten weer kan worden uitgegeven. Hoeveel? Fans moeten in september ook niet raar opkijken als Kroes slechts een kwart of een derde heeft geherinvesteerd in de selectie." Dat heeft onder meer te maken met het opnieuw mislopen van Champions League-inkomsten: Ajax eindigde op de vijfde plaats en mag zich via de voorrondes proberen te plaatsen voor de Europa League.

Kroes heeft geen plannen om Diant Ramaj, Jorrel Hato, Kenneth Taylor en Brian Brobbey te verkopen en ziet in hen de nieuwe as van het veld. Steven Bergwijn mag wel vertrekken. "Toen hij twee jaar geleden tekende, beschouwde hij medio 2024 als evaluatiemoment", schrijft Inan. "En Bergwijn ziet nu dat het ook komend seizoen lastig gaat worden om met Ajax voor de prijzen te spelen. De aanvaller, die net als de in januari ingelijfde Jordan Henderson zwaar op de begroting drukt, heeft Kroes dan ook laten weten open te staan voor sportieve verbetering in de Premier League of Bundesliga of een financiële klapper in de woestijn."

Ook Gerónimo Rulli kan een transfer maken. De Argentijn gaf eerder aan dat vier keepers te veel is voor Ajax. "Dat doet een doelman niet als hij zich hoe dan ook wil revancheren voor zijn lijdensweg in de voorbije 1,5 jaar. Van de langer zittende spelers moet bij Devyne Rensch en Steven Berghuis, die hun laatste contractjaar in gaan, besloten worden: verlengen of vertrekken. Daar zullen ook Van ’t Schip en Farioli over meedenken, waarna Kroes het sportieve tegen het financiële zal laten afwegen."

Een twijfelgeval is Chuba Akpom, die zich afgelopen seizoen als pinchhitter bewezen heeft. "Van ‘t Schip liet na diens glansrol tegen Volendam weten nog wel degelijk toekomst voor de supersub te zien in Amsterdam. Of hij blijft, valt echter te bezien. Directeur voetbal Marijn Beuker kondigde al aan duidelijkheid in de pikorde te willen creëren. Als spelers hun rol moeten kennen, wil Akpom dan nog een jaar achter Brobbey plaatsnemen? En in het geval van de Engelsman kan Kroes het ijzer juist smeden nu het heet is."

Impressum des Publishers ansehen