Naci Ünüvar kan loopbaan redden met definitieve terugkeer naar FC Twente | OneFootball

Naci Ünüvar kan loopbaan redden met definitieve terugkeer naar FC Twente | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·11. Juni 2024

Naci Ünüvar kan loopbaan redden met definitieve terugkeer naar FC Twente

Artikelbild:Naci Ünüvar kan loopbaan redden met definitieve terugkeer naar FC Twente
Artikelbild:Naci Ünüvar kan loopbaan redden met definitieve terugkeer naar FC Twente

© IMAGO

Naci Ünüvar heeft zijn laatste wedstrijd voor FC Twente gespeeld. De linksbuiten werd afgelopen seizoen door Ajax verhuurd aan de club uit Enschede en krijgt komende zomer de kans om zich te bewijzen onder de nieuwe trainer Francesco Farioli. Komt Ünüvar niet in aanmerking voor een plek bij het eerste van Ajax, dan is een terugkeer naar FC Twente de beste oplossing volgens de Career Advice Tool van SciSports.


OneFootball Videos


Lange tijd moest Ünüvar het voornamelijk doen met een plek op de bank bij FC Twente, maar in de laatste wedstrijden van het seizoen kreeg de linksbuiten steeds vaker speeltijd onder trainer Joseph Oosting. De Turkse jeugdinternational, die het jaar daarvoor op huurbasis voor Trabzonspor speelde, kwam in zijn laatste vijf wedstrijden voor de zomer tot 217 minuten in het shirt van FC Twente. Dat terwijl hij in de twintig wedstrijden daarvoor niet verder kwam dan 385 minuten.

De laatste wedstrijden van Ünüvar op huurbasis bij FC Twente geven hoop op de toekomst. De linksbuiten, inmiddels twintig jaar, stond de laatste jaren behoorlijk stil in zijn ontwikkeling. Onderstaande graphic laat zien dat Ünüvar eigenlijk sinds zijn achttiende amper meer stappen heeft weten te zetten. Het toptalent van weleer had moeite met de kloof tussen Jong Ajax en het vlaggenschip. Ünüvar bleek simpelweg te goed voor de Keuken Kampioen Divisie, maar kwam tekort om van waarde te zijn voor Ajax.

De ontwikkeling van Naci Ünüvar in Skill.

Gezien het feit dat de ontwikkeling van Ünüvar ook afgelopen seizoen amper is toegenomen, lijkt een plek bij het eerste ook na de zomer niet realistisch. Hoewel de kans bestaat dat met Steven Bergwijn een vergelijkbare speler vertrekt bij Ajax, zit Ünüvar nog lang niet op dat niveau en zal hij eerst speelminuten moeten maken op een lager niveau alvorens hij überhaupt van waarde kan zijn voor een club van het kaliber Ajax.

De Career Advice Tool van SciSports laat zien dat Ünüvar verrassend genoeg het beste tot zijn recht komt bij FC Twente. De linksbuiten past perfect bij de speelwijze van Oosting en zal uiteraard weinig aanpassingsproblemen kennen in Enschede. Daarnaast geeft de slotfase van afgelopen seizoen hoop op speeltijd voor Ünüvar bij FC Twente.

UITGELICHT

De Career Advice Tool berekent op basis van data in hoeverre speler en club bij elkaar passen. Deze inschatting komt voort uit onder meer de verwachte transferwaarde (ETV), speelstijl, het niveau en het geprojecteerde potentieel van de speler. Diverse factoren als mogelijkheid tot ontwikkeling, kansen op speeltijd, de speelstijl en formatie van de club, zijn van invloed op de uitkomst.

FC Twente verzekerde zich met Sayfallah Ltaief van FC Basel al over de komst van een nieuwe linksbuiten, maar zit desondanks nog altijd krap in de vleugelspelers. Mitchell van Bergen en Daan Rots zijn de enige buitenspelers die van afgelopen seizoen zijn overgebleven. Met de voorrondes van de Champions League in het vooruitzicht, doen de Tukkers er verstandig aan om nog een buitenspeler aan de selectie toe te voegen.

Ünüvar kan dé oplossing zijn voor FC Twente. De linksbuiten is wellicht nog niet van het niveau dat FC Twente nastreeft, maar heeft wel het Potential om ooit de top te bereiken. Weet Oosting hem aan de praat te krijgen, dan kan Ünüvar een sensatie worden in De Grolsch Veste.

Maar hoeveel moet Ünüvar kosten? Gezien het feit dat de linksbuiten nog tot medio 2026 vastligt bij Ajax, zal FC Twente met een transfersom over de brug moeten komen. Het is alleen de vraag hoe hoog Ajax gaat inzetten. De club weet dat de aanvaller speelminuten moet maken, anders valt zijn ontwikkeling helemaal stil. Ünüvar vertegenwoordigt op dit moment een Estimated Transfer Value van 1,1 miljoen euro, wat te betalen moet zijn voor FC Twente, dat daarmee een minimaal risico neemt. Pakt de gok goed uit, kan FC Twente hem op termijn voor het veelvoud doorverkopen. Lukt het niet, dan is het verlies te overzien.

Impressum des Publishers ansehen