De Telegraaf onthult welke Nederlander Vitesse van de ondergang wil redden | OneFootball

De Telegraaf onthult welke Nederlander Vitesse van de ondergang wil redden | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FootballTransfers.com

FootballTransfers.com

·23. Juni 2024

De Telegraaf onthult welke Nederlander Vitesse van de ondergang wil redden

Artikelbild:De Telegraaf onthult welke Nederlander Vitesse van de ondergang wil redden
Artikelbild:De Telegraaf onthult welke Nederlander Vitesse van de ondergang wil redden

© IMAGO

Guus Franke wil namens het Zwitserse Axiom Partners overeenstemming bereiken met de grootste schuldeiser van Vitesse, de Amerikaan Coley Parry. De Telegraaf omschrijft de stap van de ondernemer, die van oorsprong uit Gelderland komt, als een 'ultieme poging' om de club van de ondergang te redden. Franke heeft inmiddels een nieuw voorstel bij Parry neergelegd.


OneFootball Videos


Vitesse is Parry en zijn Common Group een bedrag van 14,3 miljoen euro verschuldigd. De Amerikaanse zakenman stak dat bedrag de afgelopen jaren in de club, die hij had willen overnemen van de vorige eigenaar, de Rus Valeriy Oyf. Nadat de licentiecommissie van de KNVB 'nee' zei tegen de Amerikaanse plannen, werd het geïnvesteerde bedrag omgezet in een lening waarover Vitesse naar verluidt niet minder dan twaalf procent rente verschuldigd is.

Het lijkt een voorstel dat moeilijk te weigeren is voor Coley Parry, die dan redelijk schadevrij kan wegkomen uit het op een drama uitgelopen Arnhemse avontuur

- Jeroen Kapteijns over het nieuwste voorstel dat Vitesse-schuldeiser Coley Parry heeft ontvangen.

De nieuwe investeerder moet niet alleen het tekort op de ingediende begroting voor komend seizoen - naar verluidt zo'n vijf miljoen euro - bijpassen, maar ook tot overeenstemming zien te komen met Parry over de miljoenenschuld. Jeroen Kapteijns schrijft dat het huidige voorstel inhoudt dat het nominale bedrag dat Parry in Vitesse heeft geïnvesteerd, 10,5 miljoen euro, via een regeling terug wordt betaald.

"Het lijkt een voorstel dat moeilijk te weigeren is voor Parry, die dan redelijk schadevrij kan wegkomen uit het op een drama uitgelopen Arnhemse avontuur", schrijft Kapteijns. "Maar de Amerikaan heeft al eerder verrast met een halsstarrige opstelling. Daarmee heeft hij voor een deel ook succes gehad, want in eerdere voorstellen zou hij minder terugkrijgen dan wat nu zou zijn geboden."

Franke was eerder in de running om samen met de Amerikaan Frank McCourt Vitesse over te nemen. Die haakte echter af door de grote hoeveelheid publiciteit, onthulde algemeen directeur Edwin Reijntjes. "Los van het feit dat er een verschil van inzicht was tussen Parry en deze partij, was een andere hele belangrijke reden dat álles hier op straat ligt", vertelt Reijntjes. " Dat is echt heel, heel, heel slecht voor de club. Deze partij is echt afgehaakt met: 'Joh, ik heb een reputatie, ik wil dit niet, hier ligt alles op straat. Ik stop ermee'." McCourt is inmiddels niet meer in beeld voor een oplossing. Franke wil nu alleen door te gaan en is ook bereid om garant te staan voor het tekort op de begroting.

De KNVB gaat morgen over tot definitieve intrekking van de proflicentie van Vitesse, nadat de club afgelopen maandag een niet-dekkende begroting voor het nieuwe seizoen inleverde. Ook aan een aantal andere vereisten wordt niet voldaan. Zo heeft Vitesse nog geen overeenstemming met ING over het openhouden van de bankrekening en ontbreekt een akkoord met BDO om aan te blijven als huisaccountant. Men verwacht echter dat beide processen kunnen worden rechtgetrokken zodra een akkoord wordt bereikt met Parry.

Impressum des Publishers ansehen