''Als Nederlandse club sta je daar machteloos tegenover'' | OneFootball

''Als Nederlandse club sta je daar machteloos tegenover'' | OneFootball

In partnership with

Yahoo sports
Icon: FR12.nl

FR12.nl

·14. August 2024

''Als Nederlandse club sta je daar machteloos tegenover''

Artikelbild:''Als Nederlandse club sta je daar machteloos tegenover''

Clubs uit de Premier League laten ook deze zomer weer zien oppermachtig te zijn op de transfermarkt. Voor Nederlandse clubs wordt het steeds lastiger om op te boksen tegen het grote geld dat omgaat in Engeland. Journalist Sjoerd Mossou ziet dat de topclubs uit de Eredivisie hier steeds vaker mee te maken krijgen.

"Het is al jaren aan de gang, het is geen nieuwe ontwikkeling natuurlijk", begint Mossou in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat gat wordt zo groot. De afhankelijkheid van Nederlandse clubs in die hele voedselketen wordt groter. Het is af en toe pijnlijk om te zien."


OneFootball Videos


Feyenoord ziet het huren van Ibrahim Osman als een buitenkansje op de transfermarkt. Voor Mossou is dat een pijnlijke constatering. "We zijn inmiddels in een situatie beland waarin speler nummer 25 van Brighton nog wel even naar Feyenoord mag. De nummer twee van Nederland, die nota bene Champions League-voetbal speelt. Dat zegt heel veel over waar we staan."

Osman werd een aantal maanden geleden opgepikt uit Denemarken voor een bedrag van negentien miljoen euro door Brighton. Voor Feyenoord niet te betalen. "Het blijkt ook heel erg moeilijk te zijn geworden om in een bepaalde categorie spelers te winkelen. Simpelweg omdat die eigenlijk allemaal worden weggekaapt door de Premier League-clubs."

Daarnaast heb je een holding als City Football Group dat in totaal twaalf clubs belangen heeft. Feyenoord was afgelopen winter in de markt voor Luciano Rodríguez, maar wist geen akkoord te bereiken. City Football Group maakte wel miljoenen over en stalde de talentvolle aanvaller bij EC Bahia. Een zorgwekkende situatie volgens Mossou. "Die verwoesten eigenlijk de markt voor individuele clubs in Nederland."

Het beleid van de Premier League-clubs is niet altijd meer te volgen. ''Er worden mega-selecties aangelegd. Chelsea is het meest extreme voorbeeld. Spelers die voor de Nederlandse top meer dan interessant zouden zijn, worden nu onbetaalbaar of zijn simpelweg niet meer te halen. Dat maakt het frustrerend. Bovendien maakt het hen helemaal niet meer uit welke spelers ze binnenhalen. Als Nederlandse club sta je daar machteloos tegenover.''

Impressum des Publishers ansehen